Ràdio Terrassa segueix present a El Jove

El propietari de l’establiment recopila objectes relacionats amb la història de la ràdio

El Nadal de 1932 es va posar en funcionament Ràdio Terrassa, convertint-se en la tercera emissora a Catalunya –la primera fora de Barcelona– i la vint-i-cinquena a Espanya, motiu pel qual rebia la denominació d’EAJ 25. Però 78 anys després, concretament el 30 de gener de 2010, Ràdio Terrassa va deixar d’emetre ja que la concessió de la freqüència no li va ser renovada per no generar prou beneficis. Així, va passar a formar part del grup Kiss FM, qui buscava una freqüència a Catalunya ja que en aquells moments encara no en tenia cap a la comunitat.

Però encara que ja no es pugui escoltar la programació de la que va ser una de les ràdios locals de la ciutat, actualment encara es pot trobar un record de Ràdio Terrassa al bar El Jove, al carrer Bartrina. Fernando Rodriguez, el propietari, és un radioaficionat a qui li interessa la història de la ràdio com a hobby. Quan era jove, va treballar de discjòquei a les ràdios de Barberà i Cerdanyola, però finalment va decidir no dedicar-s’hi professionalment ja que no li era rentable econòmicament. El fet de no convertir la ràdio en el seu ofici, però, no va significar que deixés completament de banda aquest mitjà de comunicació, sinó que va optar per recopilar objectes relacionats per ‘recordar el que s’ha perdut’.

Llibres i revistes sobre la història de la ràdio –no només la de Terrassa, sinó també en general–, cintes de casset gravades o ràdios antigues, omplen unes vitrines situades al fons de l’establiment. Fins i tot s’hi pot observar un altaveu original de Phillips de l’any 1927. ‘Els clients tenen la possibilitat de consultar els documents en cas que tinguin interès per conèixer els orígens i la trajectòria del mitjà, tot i que no poden endur-se’ls a casa ja que posseeixo alguns volums originals i suposaria un risc’, explica Rodriguez.

Alguns dels objectes de la col·lecció han estat cedits pels propis exlocutors de Ràdio Terrassa, mentre que d’altres, per exemple, han estat adquirits en mercats ambulants especialitzats en objectes relacionats amb la ràdio. ‘L’Associació Cultural d’Amics de la Ràdio (ACAR), amb seu a Cardedeu, organitza dues fires anuals enfocades al món de la ràdio’, destaca.

Tot i no haver treballat mai a Ràdio Terrassa, Rodriguez va fundar a finals de 2010 el club Amics de Ràdio Terrassa i Ràdio Club 25 amb l’objectiu de ‘reunir totes aquelles persones que haguessin treballat en alguna d’aquestes emissores’, que compta amb un grup a les xarxes socials i que, fins i tot, va organitzar una trobada d’antics treballadors.

Aprofitant que avui, 13 de febrer, es celebra el Dia Mundial de la Ràdio, Rodriguez alerta que ‘aquesta és una afició, sobretot, de gent gran, i és per això que potser arribarà un moment en què es perdi l’interès per conèixer la història del mitjà’. Alhora, el propietari de El Jove considera que ‘tancar Ràdio Terrassa va ser un desastre’, motiu pel qual s’esforça en conservar-ne la memòria històrica.

En aquest mateix sentit, Rodriguez explica que el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) està treballant per crear una exposició dedicada al sector de la comunicació, entre els quals, òbviament, s’hi trobarà un apartat sobre la ràdio. De moment, però, l’mNACTEC encara està en fase de recopilació d’objectes i ‘es desconeix quan s’inaugurarà la mostra perquè actualment no disposa del pressupost necessari’. Entre les peces amb què ja compta el museu, s’hi troba una part de la col·lecció d’Eudald Aymerich, un dels fundadors de Ràdio Terrassa, que tenia un total de gairebé 3.000 objectes relacionats amb la ràdio.

Author: SUM Noticias

Tu propio canal de noticias

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.