Les seves Majestats els Reis entreguen beca a 3 terrassencs

Tres estudiants terrassencs reben una beca de ”la Caixa” per cursar estudis de postgrau a l’estranger

3.215 universitaris han ampliat la seva formació a l’estranger amb les beques de ”la Caixa” des de la seva creació el 1982

Tres estudiants terrassencs han rebut de mans de Ses Majestats els Reis la seva beca de postgrau a l’estranger corresponents a la 36a edició del programa

Un total de 120 universitaris espanyols van ser seleccionats per ”la Caixa” en la convocatòria 2017. Els becaris, triats en règim de concurrència competitiva, han estat admesos a les millors universitats del món.

Entre els anys 1982 i 2017, l’Obra Social ”la Caixa” ha destinat una inversió total de més de 151 milions d’euros a les seves beques de postgrau a l’estranger, el que converteix a aquest programa en el més important d’Espanya entre els promoguts per una entitat privada i un dels més rellevants d’Europa.

Ses Majestats els Reis d’Espanya han presidit avui a CaixaForum Madrid el lliurament de les beques ”la Caixa” als 120 candidats seleccionats en la convocatòria de l’any 2017 per cursar estudis de postgrau a l’estranger. Es tracta de la trentena sisena edició del programa.

L’acte també va comptar amb l’assistència de Román Escolano, ministre d’Economia del Govern d’Espanya; Íñigo Méndez de Vigo, ministre d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Espanya;  Isidre Fainé, President de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”.

Javier Ventura-Traveset, becari d’Estats Units en 1990, s’ha dirigit als assistents en representació del col·lectiu de ex becaris de ”la Caixa”. Aquest enginyer de Telecomunicacions treballa des de fa més de 25 anys a l’Agència Espacial Europea (ESA), on actualment és secretari executiu del Comitè científic assessor del programa Galileu (GSAC) de l’ESA, Director de l’Oficina Científica de Navegació per satèl·lit de l’ESA, Assessor al Director de ESAC i Portaveu de l’ESA a Espanya. Ventura-Traveset ha estat immers en múltiples programes espacials: en comunicacions per satèl·lit, observació de la Terra, programa científic, microgravetat, programa de transferència de tecnologia i navegació per satèl·lit.

La distribució de les 120 beques concedides en aquesta edició ha estat la següent:

Becaris 201 – Programa Beques concedides

Europa: 65
Amèrica del Nord y Àsia Pacífic : 55

TOTAL : 120

L’edat mitjana dels becaris en aquesta convocatòria és de 24,6 anys i, per sexes, el 46,7 % són dones i el 53,3 % són homes.

En la convocatòria de l’any 2017 s’han concedit beques a candidats de 32 disciplines diferents. Les més representades han estat enginyeries i tecnologia (19), economia i empresa (15), biologia (7), física (7), arquitectura (6) i filologia i lingüística (6). A més, per tipologia d’estudis, 76 alumnes reben la beca per cursar un màster, 43 per a un doctorat i 1 per a una estada de recerca.

Pel que fa a la procedència dels becaris, la promoció de l’any 2017 comprèn a estudiants de 30 províncies espanyoles i 1 país estranger (França). Barcelona i Madrid, amb 35 i 30 becaris, respectivament, encapçalen la llista de províncies amb major nombre de becaris, seguides per València (6), Granada (5) i Burgos (4).

Tres estudiants terrassencs

HELENA BRIONES, de Terrassa, ha destinat la seva beca a la realització d’un màster en Ciència, Tecnologia i Art en el MIT (Estats Units). Graduada en Arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya, amb ampliat la seva formació a l’Accademia di Architettura di Mendrisio (Suïssa). També ha col·laborat amb l’estudi Armon Semanedi Architekten, pioner en la construcció d’habitatges sostenibles. Actualment resideix a Boston, on treballa per Anmahian Winton Architects com a project manager, liderant el projecte de l’extensió de l’Institut d’Art Contemporani de Boston.

La seva Majestat el Rei Felip VI d’Espanya entrega la beca a Helena Briones

DAVID CASTELLS, de Terrassa, cursa un màster en Física a l’Escola Politècnica Federal de Zuric (Suïssa). Graduat en Física per la Universitat Autònoma de Barcelona, va realitzar pràctiques amb grups teòrics i experimentals de la mateixa universitat, de l’Institut de Ciències Fotòniques de Barcelona i de la Universitat Califòrnia Berkeley (Estats Units), treballant en diferents projectes en física de la matèria condensada i sistemes quàntics. Amb el màster vol especialitzar-se en matèria condensada i física quàntica.

La seva Majestat la reina Letizia entrega la beca a David Castells

JOSEP PUIG, de Terrassa, cursa un màster en Aeronàutica i Astronàutica al MIT (Estats Units). Graduat en Enginyeria Aeroespacial i Enginyeria Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya, ha ampliat la seva formació a l’Agència Espacial Francesa, realitzant una investigació centrada en l’astrodinàmica, especialment les trajectòries interplanetàries.

La seva Majestat la reina Letizia entrega la beca a Josep Puig

Un programa referent

El Programa de Beques de ”la Caixa” és un referent entre la comunitat universitària. Diferents aspectes ho fan especialment valuós per als estudiants:

És el programa que convoca un major nombre de beques per realitzar estudis de postgrau a l’estranger.
Les beques ”la Caixa” estan obertes a totes les disciplines d’estudis.
El programa cobreix la totalitat del cost de la matrícula i una assignació mensual en la moneda del país de destinació. A més, les beques de ”la Caixa” es fan càrrec de les despeses de desplaçament i d’un curs d’orientació, gràcies al qual els estudiants de cada promoció tenen l’oportunitat d’establir vincles personals i acadèmics abans d’incorporar-se a les seves respectives universitats.
Tots els becaris de ”la Caixa” formen part de l’Associació de Becaris de ”la Caixa”. Aquest col·lectiu, format per més de 4.500 persones altament formades en totes les disciplines gràcies a una beca de “la Caixa”, s’ha convertit en un clúster d’excel·lència i en una referència acadèmica i professional, tant a Espanya com a l’estranger.

Selecció en règim de concurrència competitiva

A aquesta edició de les beques de ”la Caixa” s’han presentat 1.364 estudiants i 120 d’ells han obtingut beques, que s’atorguen en règim de concurrència competitiva. Les sol·licituds han de superar una primera fase d’avaluació mitjançant el sistema de revisió paritària (peer review), i totes aquelles que reben les millors qualificacions són convocades a una entrevista personal.

En el procés de selecció intervenen professors universitaris amb experiència internacional en aquest tipus de processos d’avaluació. Tant el nombre de sol·licituds rebudes com el rigor i nivell d’exigència dels processos de selecció garanteixen que els candidats finalment seleccionats acreditin uns nivells d’excel·lència excel·lents. L’eficàcia del sistema es tradueix, de fet, en l’èxit dels becaris de ”la Caixa” en la consecució d’admissions a les millors universitats del món.

Tres dècades apostant pel futur de les noves generacions

Des de l’inici del Programa de Beques de postgrau internacional, l’any 1982, fins a la convocatòria de l’any 2017, ”la Caixa” ha destinat una inversió acumulada de més de 151 milions d’euros a la formació de 3.215 estudiants espanyols a l’estranger. En el seu primer any, el programa va comptar amb una dotació de 368.000 euros. La inversió per part de ”la Caixa” en la convocatòria de l’any 2017 ha estat de més de 8,6 milions d’euros.

Estats Units és el país que copa les beques concedides històricament pel Programa de Beques de ”la Caixa”, en rebre a 1.500 becaris. Li segueixen el Regne Unit, Alemanya i França, països que han rebut, respectivament, a 616, 463 i 325 becaris de ”la Caixa” entre 1982 i 2017.

Author: SUM Noticias

Tu propio canal de noticias

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.