Ajuntament de Terrassa

L’Ajuntament es planteja desvincular-se de la UNED

L’equip de Govern lamenta la decisió de la UNED de retirar l’oferta acadèmica de tres graus que actualment impartia a la ciutat

Davant aquest fet, al Ple del mes de maig s’abordarà la possible desvinculació de l’Ajuntament de Terrassa del Consorci Centre Associat de la UNED de Terrassa

Després que la Universitat Nacional d’Educació a Distància hagi decidit retirar l’actual oferta formativa de tres graus que mantenia a la ciutat de Terrassa, com a centre associat, el Ple municipal del mes de maig s’abordarà la possible separació de l’Ajuntament del Consorci “Centre Associat de la UNED de Terrassa”. Segons ha explicat el tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat i regidor d’Universitat, Amadeu Aguado, “lamentem que la UNED hagi decidit rescindir el Conveni i traslladar els estudis a Barcelona. S’ha treballat fins a l’últim moment per mantenir la seva oferta acadèmica a Terrassa oferint vies de col·laboració i suport sempre que aquestes signifiquessin un major retorn a la ciutat així com una racionalització de les aportacions”.

Aguado afirma que, “com a segona ciutat universitària de Catalunya, amb un campus amb prop de 10.000 estudiants i una oferta que compta amb 180 titulacions oficials, l’Ajuntament de Terrassa manté el seu compromís en reforçar i potenciar les relacions i la col·laboració amb la comunitat universitària. Però també referma el seu compromís d’eficiència i transparència amb la ciutadania”. En aquest sentit, l’Ajuntament de Terrassa, a través del Servei d’Universitat, i en atenció a un exercici exhaustiu de racionalització dels recursos, va realitzar un informe sobre les aportacions municipals als diferents centres universitaris i facultats del Campus de Terrassa, així com el seu impacte, equitat distributiva i retorn a la ciutat. Un informe que, segons ha destacat el tinent d’alcalde: “posava de relleu que les aportacions municipals a la UNED no estaven equilibrades en relació a l’activitat docent que aquest centre realitza a Terrassa”.

Les aportacions de l’Ajuntament de Terrassa a la UNED durant el període 2005-2012 van ser d’una mitjana anual de 234.455 euros, quan el centre oferia més d’una vintena de graus i la mitjana d’alumnes superava els 3.500. Durant el període 2013- 2016 i malgrat que el centre associat de Terrassa va reduir la seva oferta acadèmica a tres graus i la d’alumnes a 846 (145 dels quals eren terrassencs), l’aportació municipal va ser d’una mitjana anual de 166.429 euros.

D’altra banda, l’any 2016, i en comparació amb la resta de seus de la UNED, les aportacions municipals al centre associat a Terrassa van ser força elevades en comparació al nombre de graus impartits: Terrassa (166.429 euros – 3 graus); Santa Coloma de Gramanet (115.000 euros – 7 graus); Cornellà de Llobregat (44.692 euros – 2 graus); Sant Boi de Llobregat (170.100 euros – 8 graus).

Davant les xifres resultants d’aquest informe, es va traslladar als responsables de la UNED la necessitat de treballar per identificar i concretar un projecte de valor per Terrassa que garantís el retorn a la ciutat de l’aportació destinada a aquest centre universitari. Una proposta que calia enllestir abans de finalitzar l’any 2016 per tal de poder planificar tant els usos dels espais de la UNED al Vapor Universitari com les futures aportacions municipals abans del tancament dels pressupostos corresponents a l’exercici 2017.

Finalment, i en no disposar d’un projecte que justifiqués les aportacions destinades a la UNED, es va comunicar als seus responsables la intenció de l’Ajuntament d’adequar l’aportació del 2017 als criteris generalistes que s’apliquen a la resta d’universitats del Campus i que s’atorguen en funció de paràmetres com el nombre d’alumnes, de graus impartits o de metres quadrats. D’acord amb aquests paràmetres, la UNED va rebre una aportació de 60.000 euros (10.000 euros per cada un dels graus impartits i 30.000 euros per a espais).

Davant aquesta disminució de l’aportació econòmica per aquest any, el Consorci Centre Associat de la UNED de Terrassa ha comunicat que un cop finalitzats els exàmens del curs 2016-2017, la UNED donarà per acabada la seva presència a la ciutat.

La voluntat de l’Ajuntament de Terrassa és continuar treballant en la consolidació d’iniciatives de valor a la ciutat vinculades amb l’àmbit universitari enfortint, ampliant i potenciant la col·laboració amb els diferents centres universitaris de la ciutat i fent-ho de forma equilibrada, equitativa i proporcional.

Author: SUM Noticias

Tu propio canal de noticias

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.