Fran del Águila en la presentació de VR Clinics

La Realitat Virtual arriba a Mútua de Terrassa

Mútua de Terrassa iniciarà el proper mes de novembre un prova pilot amb Realitat Virtual en 20 pacients

Es tracta d’una aplicació que rep el nom de Momentos VR Clinic i que ha estat desenvolupada per l’empresa Humantiks. Un dels seus fundadors, Fran del Águila explica a Terrassa Noticies que s’ha fet un petit informe per realitzar un protocol de validació, amb unes 20 ó 30 persones.  També es farà un test subjectiu avants i després d’utilitzar la Realitat Virtual (VR). “Ja ha passat pel comitè ètic i, a mitjans de novembre, tenim previst començar amb les proves” –explica el jove emprenedor.

La finalitat principal de la realitat virtual (VR) és produir en l’usuari una immersió en un món virtual, és a dir, percebre amb els seus sentits una aparença de realitat tot i estar en un lloc recreat.

Estem acostumats a pensar que la VR és un tema d’oci, de l’àmbit dels videojocs però Fran del Águila va presentar el seu projecte als Serious Games i va despertar l’interès d’altres metges assistents que volien provar la VR en el camp de la fibromiàlgia.

Fran del Águila, amb d’altres tres socis, van crear Geomantics , una empresa que treballa amb realitat virtual (VR) i realitat augmentada en les àrees de educació, formació i salut. “Utilitzem els videojocs i la tecnologia com un medi per transformar pensaments, creences, emocions, conductes i hàbits que ens limiten i també son una manera de transformar estats d’ànim i promoure el benestar emocional” -declara. “Els videojocs i la tecnologia –afegeix- son eines brutals per aconseguir-ho.”

La idea sorgeix d’un procés personal, d’una crisi existencial d’en Fran que el dugueren a veure la vida d’un altra manera.  Aquest estat de consciència va ser un factor determinar per plantejar-se què podia fer, a partir de llavors, com podia aquesta experiència vital ajudar als demès.

Fa cinc anys va començar a desenvolupar la idea que la realitat virtual podia ser una eina genial per ajudar a meditar, relaxar-se i visualitzar. “Vaig conèixer un programador, vam fer unes demos, vam crear una empresa i vam fer diferents aplicacions: Momentos VR Clinic, Sin bullying, perquè els nens empatitzin amb diverses situacions i d’aquí treballar les emocions i els valors; i  ara estem desenvolupant un altra ”Momentos” destinat a comandaments d’empresa amb l’objectiu de vèncer l’estrès laboral” -explica.

La idea és que la VR ajudi a relaxar o visualitzar, segons els casos. Combinen imatges i música (en freqüències binaurals determinades) per induir la teva ment a un estat especial, imaginar o recrear en el teu cervell certes imatges mentals que connecten amb una emoció per conduir-te a un estat emocional determinat.

“La PNL (Programació Neurolingüística) treballa amb imatges i, si tens una fòbia, posem el cas de les aranyes, et proposa fer-la petita i enviar-la fora del teu espai vital. A Orient –afegeix del Águila- tothom sap fer-ho perquè son educats des de petits. El problema que hi ha a occident –diu-  és que no estem familiaritzats amb aquestes tècniques (el mindfulness o d’altres) i la recreació mental que fem d’aquestes imatges és molt pobre i no generen emoció.”

Sembla que, en efecte, la transformació és més lenta i la gent es cansa. Aquí és on entra la VR perquè “no cal imaginar, ho veus directament i això produeix emoció.  Ho vius i resol el dèficit de poder imaginar coses” -conclou.

La Realitat Virtual, doncs, ha vingut per quedar-se al món de la teràpia, la rehabilitació, la psicologia  i moltes altres aplicacions que revolucionaran el nostre món.

Author: SUM Noticias

Tu propio canal de noticias

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.