Impacte de la tecnología en la gestió de les organitzacions

Mina, Aigües de Terrassa, Alsa, Circontrol i el CAR Sant Cugat parlen sobre l’impacte de la tecnologia  en la gestió de les organitzacions

Posar les persones al centre de l’activitat és el repte de futur de les empreses que volen adaptar la seva gestió a la revolució tecnològica.

La “voluntat de mantenir la quota d’excel·lència” és un dels motius que porta Mina, Aigües de Terrassa a aplicar millores tecnològiques en el seu servei.

“El vehicle elèctric és només una peça del gran canvi energètic que s’està produint”, defensen els responsables de Circontrol.

Adaptar-se a la revolució tecnològica actual, posar les persones al centre de l’activitat i oferir el millor servei al client d’una forma àgil, ja sigui en el sector de l’esport, de l’automoció, del transport de viatgers o de l’abastament d’aigua. Aquest és el repte a assolir per les organitzacions (Mina Aigües de Terrassa, Alsa, Car Sant Cugat i Circontrol) que han participat aquest dijous a la jornada de bones pràctiques Impacte de la tecnologia en la gestió de les organitzacions, celebrada per Mina, Aigües de Terrassa i el Club Excelencia en Gestión.

La jornada ha estat inaugurada per Marià Galí, president de Mina, qui ha destacat que la revolució tecnològica, així com la política i l’economia, afecta directament les organitzacions i que aquestes hauran de tenir una visió àmplia i transversal per a aplicar els nous procediments. Miquel Romero, director de la delegació a Catalunya del Club Excelencia en Gestión, ha estat l’encarregat de moderar l’acte, on ha posat èmfasi en la importància de l’agilitat per aconseguir l’exit empresarial en un moment de transformació constant.

Xavier Marcet, president de la consultora Lead to Change i de Barcelona Drucker Society, ha donat la seva visió sobre com afectarà la intel·ligència artificial a la societat i ha afirmat que les màquines mai podran substituir les persones, perquè és difícil suplir la capacitat de contextualització humana. “En els propers anys viurem canvis espectaculars. La nostra feina serà adaptar-nos i, davant la sobredosi de tecnologia, mantenir les persones en el centre de tot”. En aquest sentit, Marcet aposta per la suma d’intel·ligències i per l’estratègia com a base per a mantenir la competitivitat empresarial, ja que “la innovació busca crear un nou valor i cal fer aquesta adaptació tecnològica amb rapidesa i agilitat”.

D’altra banda, Joan Comellas, director tècnic de Circontrol, ha destacat el gran impacte que tindran el vehicle elèctric, la mobilitat i l’eficiència energètica en un futur proper. Així, ha explicat que el vehicle elèctric està guanyant terreny en el sector de l’automoció i que la seva irrupció “només és una peça del gran canvi energètic que s’està produint”. Per a ell, la gran revolució és l’emmagatzematge d’energia, ja que permet abandonar l’ús del petroli i utilitzar l’energia disponible a cada país, millorant així la balança comercial de cada territori. Així mateix, ha explicat que “l’autoconsum, la generació distribuïda, la renovació de flota per vehicles elèctrics i la col·locació de punts de recàrrega són els principals reptes de futur”.

La tecnologia també juga un paper clau en empreses com Alsa. Carlos Acha, director d’operacions de la companyia, ha expressat que, tradicionalment, el sector del transport ha estat aïllat, però que la nova dimensió tecnològica l’ha obligat a formar part d’un conjunt de sistemes que interactuen entre si. “L’essència de la transformació digital es redueix a les persones i a com canvia els seu comportament digital, que difereix del dels clients tradicionals d’abans”. A través de l’anàlisi del client, la companyia d’autobusos ha intentat modelitzar la innovació d’una forma àgil per tal d’aconseguir l’excel·lència en la seguretat, en els clients i en els costos i ha finalitzant la seva intervenció augurant que, tot i que tothom veu el canvi que ve, no se sap ni com ni quan serà.

“La tecnologia ajuda els nostres esportistes a ser més competitius, però també a ser millors persones”. Així ho expressa Josep Escoda, responsable del departament d’Innovació del CAR Sant Cugat, en la seva ponència “Alt rendiment i tecnologia”. També ha remarcat que els 30 anys d’experiència de la institució i la gran quantitat d’implementacions tecnològiques aplicades a l’entrenament d’alt rendiment els han permès aprendre d’elles i transmetre els valors per aconseguir millors resultats esportius. La creació del nou edifici del CAR, segons ha explicat Escoda, ha millorat l’eficiència i ha permès, arrel dels Jocs Olímpics de 2012, fer un salt tecnològic i qualitatiu que ha donat un valor afegit als esports que entrenen. Tot això ha suposat que el CAR tingui unes estadístiques d’èxit i de consecució de medalles excel·lents.

Per la seva banda, el director tècnic de Mina, Aigües de Terrassa, Jordi López, ha parlat sobre com impacta la tecnologia en el servei d’abastament d’aigua. López ha destacat que Mina, al ser una empresa de serveis, és usuària de tecnologia i, com a tal, procura estar atenta a qualsevol novetat que aparegui al mercat i que li pugui ser útil. “La nostra vocació de servei al client ens obliga a millorar contínuament el servei, el producte i les infraestructures i fer-ho d’una forma més ràpida, barata i ocasionant el mínim de molèsties possible”. Així, la companyia d’aigua aposta per l’adaptació al canvi i per la millora continua per a mantenir les quotes d’excel·lència. En aquest sentit, ha destacat que la companyia aposta per la innovació com així ho demostren les millores organolèptiques i fisicoquímiques de l’aigua, l’automatització de la lectura de consum, la creació d’avisos automatitzats o el registre de control d’incidències que ha instaurat Mina al llarg dels últims anys.

En la clausura de la jornada, Josep Lluís Armenter, director general de Mina, ha posat el focus en la importància de la tecnologia en les organitzacions i com aquelles que es sumen a la transformació guanyen en competitivitat, disposen de més recursos de producció i entren en un escenari doblement guanyador, en el que la societat és la principal beneficiària. En aquest sentit ha remarcat que cal que les empreses estiguin preparades per assumir reptes i riscos i que tinguin “la capacitat de renovació constant, en funció del ritme requerit, per a no quedar-se fora del mercat”.

Author: Plataforma de la Comunicació

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.