El Gremi de la fusta organitza el Concurs d’Aprenents de Fusteria

El Gremi de la fusta va organitzar el Concurs d’Aprenents de Fusteria on van participar vint alumnes de set centres formatius de Catalunya

El Gremi de la fusta va organitzar ahir, per setzè any consecutiu, el Concurs d’Aprenents de Fusteria amb la participació de vint alumnes de set centres formatius de Catalunya: Institut Vil·la Romana de La Garriga; l’Institut Josep Brugulat de Banyoles; del Pla de Transició del Treball de Terrassa; l’Institut Escola Industrial de Sabadell; l’Escola Art i Disseny Terrassa; i l’Institut Escola del Treball de Barcelona; EA La Garriga – Escola EMAD.

Els premis, lliurats per Pere Solanellas, president del Gremi de la Fusta i pel director de l’Escola Municipal d’Art, Ramon Alemany, compten dotació econòmica que enguany ha estat per:

  • 1r premi (dotat amb 150€)

Josep Rivas Jordà de l’Institut Escola del Treball de Barcelona.

  • 2n premi (dotat amb 90€)

Jordi Artigal Julien de l’Institut Escola del Treball de Barcelona.

  • 3r premi  (dotat amb 50€)

Carlos Pérez Moreno de l’EA La Garriga – Escola EMAD.

La regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Terrassa, Rosa M. Rivera ha estat l’encarregada d’inaugurar el Concurs que s’ha desenvolupat a l’Escola Municipal d’Art de Terrassa on els participants han tingut a la seva disposició les eines i materials necessaris per poder elaborar en tres hores la mateixa peça de fusta proposada pel Gremi. Aquest any, els alumnes havien de realitzar dues peces per separat que, posteriorment al treball d’encaixos i rebaixats, havien d’encaixar entre sí.

Jurat i objectius del concurs

El jurat, composat per tres membres de la Junta Directiva del Gremi, els senyors Joaquim Soler, Albert Mas i Antonio Solís ha qualificat el grau de dificultat de la peça en un 7,5 sobre 10. “La principal dificultat d’aquest treball radica en no poder conèixer el resultat fins al final de tot el procés de treball”, ha explicat Joaquim Soler, membre del jurat i de la junta directiva del Gremi, qui ha afegit que “quan les peces estan pràcticament acabades, si les mides, el marcatge dels encaixos i els rebaixats no s’han fet correctament, en intentar encaixar una amb l’altra, es pot trencar”. I, tot i que això és el que ha experimentat algun dels concursants, la majoria d’ells ha assolit l’objectiu de la prova. “Francament, estem satisfets amb el nivell de treball que hem vist avui aquí, en general estaven molt bé”.

Un dels objectius del Concurs d’Aprenents de Fusteria és veure com els participants es desenvolupen amb les eines bàsiques de l’ofici, tot i que avui dia ja es poden fer mecànicament, però des del Gremi de la Fusta es considera important que els alumnes es maneguin bé amb el xerrac, el martell, l’informador, el paper de vidre o la raspa, per posar algunes de les eines que els alumnes d’aquesta 16a edició han hagut d’utilitzar i que el jurat ha tingut en compte.

També s’han valorat aspectes com el marcatge de la fusta abans de començar a tallar, els encaixos; l’elaboració de l’encàrrec en el temps marcat; l’actitud dels concursants davant la peça durant les hores d’execució; l’acabat final de la peça, el nivell de polit, o la relació del resultat final amb el cicle cursat pel l’alumne/a.

Joaquim Soler: «Hi ha molt nivell en aquesta edició»

Segons Soler, “hem tornat a quedar molt sorpresos del nivell dels alumnes d’aquesta edició i contents en experimentar un cert interès de la major part dels concursants per continuar en el món de la fusta, tenint en compte les edats”.

“Al Gremi de la Fusta tenim un especial interès a dignificar els oficis del sector de la fusta entre els joves, trobar aprenents per vocació i la nostra satisfacció seria poder arribar a coordinar encara més l’ensenyança tècnica amb les pràctiques a taller. Estem convençuts que si els joves visquessin més intensament les pràctiques en tallers i coneguessin el procés complert d’un projecte, des de la idea, el disseny a la realització i muntatge final d’un moble, per exemple, ajudaríem a la seva motivació per orientar-se en el sector”, conclou Soler.

L’objectiu del Concurs d’Aprenents de fusteria és el de motivar els joves, posar en valor i  dignificar l’ofici de fuster. El Gremi de la fusta organitza el concurs en el marc de la celebració de la seva festa anual amb motiu del seu patró Sant Josep, que finalitzarà amb un sopar de germanor el proper divendres 24 de març.

El Gremi de la fusta és una organització empresarial d’àmbit comarcal, vinculada a la patronal Cecot, que agrupa empreses del sector de la fusta bàsicament de l’àrea del Vallès. Actualment l’entitat la formen prop de cent empreses del sector.

Author: SUM Noticias

Tu propio canal de noticias

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.