Els tres llibres més descarregats durant 2018 són de professors de l’Escola Industrial de Terrassa

Tres llibres de tres professors de l’ESEIAAT, els més descarregats a la UPC durant l’any 2018

Han estat premiats en tres de les cinc categories del Premis Identitat Digital Politècnica

Amb 161.000 descàrregues, un dels tres llibres premiats és el més descarregat durant l’any 2018 a UPCommons, un fons integrat per més de 90.000 llibres

Els professors de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) Josep Maria Bergadà, Lluís Gil i Ramón M. Mujal reben avui, diada de Sant Jordi, els Premis Identitat Digital Politècnica que lliura la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) als llibres més descarregats durant l’any 2018 en cinc categories. La mecànica de fluids, l’electricitat i la filosofia de la ciència són les temàtiques d’aquestes tres obres que han generat un gran interès tant en la comunitat universitària com a Llatinoamèrica, on s’ubiquen gran part de les descàrregues. Els premis es lliuraran a la Biblioteca Rector Gabriel Ferraté del Campus Nord de la UPC, en un acte presidit pel rector Francesc Torres

Aquest curs, l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC acapara bona part dels Premis Identitat Digital Politècnica. I és que els premis de tres de les cinc categories que conformen aquests guardons han anat a parar a professors que imparteixen docència al Campus de Terrassa.

Josep Maria Bergadà és l’autor de ‘Mecánica de Fluidos, problemas resueltos’, un llibre format per 13 de capítols que inclouen multitud de problemes resolts d’aquesta disciplina de l’enginyeria. L’interès per aquesta obra és tal que compta amb més de 161.000 descàrregues durant l’any 2018 i, per tant, és el més descarregat de tot el fons UPCCommons, format per més de 90.000 documents. “Crec que el gran interès que suscita el meu llibre, escrit l’any 2011, rau en un plantejament de la mecànica de fluids diferent al clàssic. Vaig tenir l’oportunitat de conèixer com enfocaven aquesta disciplina científics i enginyers d’universitats d’altres països i em vaig adonar que, en realitat, està basada en quatre equacions bàsiques. És a dir, hem d’anar a l’essència i, a partir d’aquí, construir la teoria i els problemes que ajuden a entendre-la. Penso que el meu llibre reflecteix aquest nou enfocament i que aquesta pots ser la raó de l’interès que ha generat”, comenta Bergadà. El llibre ha rebut el Premi Identitat Digital Politècnica en la categoria de llibre de la col·lecció UPCGrau més descarregat al 2018.

Lluís Gil va editar i escriure l’any 2016 ‘¿Quo vadis ciencia?’ juntament amb la professora i investigadora ICREA de la Universitat de Barcelona (UB) Genoveva Martí. Aquesta obra és un recull d’articles de diferents autors, també del professor Gil, que intenten donar resposta a qüestions cabdals del fet científic i de l’acció de la ciència, com ara com influeix el context social en l’avenç de la ciència, què és en realitat el mètode científic o si avança més ràpid la tecnologia que la ciència. Segons Gil, “aquest llibre neix d’un debat obert sobre algunes qüestions de fons relacionades amb la ciència i la tecnologia que vam organitzar a l’ESEIAAT, ja fa uns anys, durant la Setmana de la Ciència i en què van participar pensadors, científics i professionals de l’enginyeria. Vam pensar que era interessant reflectir les opinions i les ponències de tots els participants en un llibre, i d’aquí va sortir ‘¿Quo vadis ciència?’. Crec que l’èxit del llibre rau en l’interès que genera el pensament i la reflexió sobre la ciència i potser el títol també ha ajudat una mica, perquè és molt suggeridor”. El llibre ha rebut el Premi Identitat Digital Politècnica en la categoria de llibre de la col·lecció Hyperion més descarregat al 2018.

Ramón M. Mujal és l’autor del llibre ‘Cálculo de líneas y redes eléctricas’. Aquesta obra planteja tant la teoria com els problemes sobre instal·lacions elèctriques. Consta de quatre capítols i 10 problemes resolts per capítol, cada cop més complexes. A més, el llibre ofereix 20 enunciats més de problemes, també amb la solució final. Mujal explica que “si el meu llibre té algun ingredient especial per generar interès tant d’estudiants com professionals és l’enfoc integral que li he donat. És a dir, vaig decidir no separar la teoria de la pràctica amb l’objectiu de que els problemes i la seves solucions s’entenguessin millor. Segons les dades del Servei de Biblioteqques, és a Llatinoamèrica on es produeixen bona part de les descàrregues”. El llibre ha rebut el Premi Identitat Digital Politècnica en la categoria de llibre de la col·lecció UPCPostgrau més descarregat al 2018.

Els altres dos llibres premiats a la resta de categories són ‘Estructures de formigó armat. Predimensionament i càlcul de seccions’ de Pepa Gómez Bernabé i Josep V. Gómez Serrano, premiat en la categoria de llibre d’Arquitectura més descarregat al 2018, i ‘Álgebra lineal en la educación para el desarrollo sostenible’, de María Isabel García Planas, Judit Taberna Torres i Natalia Rina García, premiat en la categoria llibre novetat més descarregat al 2018.

Els Premis Identitat Digital Politècnica

Els Premis Iniciativa Digital Politècnica (IDP) són un reconeixement als llibres digitals editats per IDP, publicats o participats per personal docent i investigador de la UPC en actiu i que han estat els més consultats al llarg de l’any 2018 en cinc categories:

Premi al llibre de la col·lecció UPCGrau més descarregat en 2018.
Premi al llibre de la col·lecció UPCPostgrau més descarregat en 2018.
Premi al llibre de la col·lecció Hyperion més descarregat en 2018.
Premi al llibre d’Arquitectura més descarregat en 2018.
Premi al llibre novetat més descarregat en 2018.

El premis es lliuren el 23 d’abril, diada de Sant Jordi, a la Biblioteca Rector Gabriel Ferraté en un acte presidit pel rector de la UPC, Francesc Torres, en què també té lloc una taula rodona sobre lectura digital i que comptarà amb la participació de Marisol López, directora de l’Àrea de Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya; Elvira Caneda, experta en lectura digital; Albert Cuesta, periodista del diari Ara i de Catalunya Ràdio; Arantza Larrauri, directora de Libranda, i Dídac Martínez, director del Servei de Biblioteques, Publicacions i Arxius de la UPC, tot moderat per Pepe Zapata, director de TR3SC.

FOTO: D’esquerra a dreta, Josep Mª Bergadà, Ramon Mujal i Lluís Gil

Author: SUM Noticias

Tu propio canal de noticias

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.