Taxi Barcelona Uber Cabify

‘El client no sempre te la raó’: Desmuntant Uber i Cabify

La vaga dels taxistes no defensa només els drets dels treballadors, és una protesta que defensa un model regulat contra la liberalització que suposen empreses com Uber o Cabify en un pas cap a la gig economy on el treballador espera que l’aplicació li creï un gig o bolo per poder treballar

Per poder entendre la protesta dels taxistes, hem de deixar de banda la nostra lògica com a client, i pensar com a treballador. Qui defensa el model d’Uber o Cabify diu que els preus son més competitius, o que ofereixen un millor servei. En aquest últim punt, es menciona que el client té disponible ampolles d’aigua, que pot connectar la música del seu smartphone i que té més informació sobre la ruta i el preu final, així com pot votar sobre el conductor.

Sona temptador, però llavors, per qué no defensar aquesta empresa que dona millor servei? El model que representen les empreses de la gig economy promouen la competitivitat entre els treballadors, impedeixen qualsevol tipus de organització sindical dels treballadors, i sobretot suposen una greu amenaça pels drets dels treballadors

Val la pena doncs? Val la pena defensar unes empreses on els treballadors  i les treballadores han de realitzar jornades al límit de la legalitat amb grans facturacions per cobrar un sou de 1000€ perquè puc escollir la música al trajecte? Ens interessa crear un mon on promovem relacions clientelars desiguals per davant de models més horitzontals?

La clau està en deixar de pensar com a clients, i començar a empatitzar amb els treballadors i les treballadores. Cada compra que fem, es una inversió en un negoci i en el model que representi. La comoditat que avui et pot susposar demanar menjar per Deliveroo la patiràs demà quan els teus fills necessitin fer de riders per poder-se pagar els estudis.

Author: David Rodrigo Núñez

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.